Az autómosás otthon tilos?

Megosztás

Vajon az autómosás otthon tilos lenne? A rövid válasz az, hogy a legtöbb helyen nem tilos otthon autót mosni. A biztos információért tájékozódjon a helyi önkormányzatnál! De ha mégis tiltott, akkor hol lehet autót mosni – vetődik fel a kérdés sokakban, ha ilyet hallanak. Az autómosás büntetéssel járhat bizonyos esetekben? Létezik törvénybe foglalva az autómosás jogi szabályozása? Lehetséges autót mosni közterületen Budapesten?

Autómosás otthon, mit érdemes tudnunk?

Természetes, hogy szeretnénk, ha az egész autónk gyönyörű lenne, nemcsak a fényszórónk csillogna-villogna. A kérdés, hogy mi szerepel az adott település vagy kerület köztisztasági rendeletében. Ha kifejezetten tiltják a közterületen történő vegyszerrel vagy folyó vízzel történő autó mosást, akkor akár büntetésre is számíthat ha megszegi ezt a rendelkezést.autómosás utcán

Mivel az otthoni autómosás sokkal olcsóbb, mint az autómosóban történő mosás (legyen szó gépi mosóról, kézi mosóról vagy automata önkiszolgáló autómosóról), sokan otthon mosnak autót. Ez hosszú távon sokkal olcsóbb, mivel a megvásárolt autóápolási termékek és eszközök elkészítése több időt vehet igénybe. Amikor azonban saját magunk végezzük a mosást, sokkal alaposabbak lehetünk, több időt szánunk az apró részletekre, mintha valaki más mosná a kocsinkat.

A jogi háttér szempontjából elvileg a közterület felügyelet vigyázza a rendet, azaz hogy minden az előírások szerint történjen. Ha valaki nem okoz maradandó környezetszennyeződést (pl. olajfolyással közterületen vagy a földbe szivárogva), ami esetleg bejuthatna az ivóvíz-hálózatba, akkor nincs tiltás közterületen sem.

Van, ahol tilos

Az utcai tűzcsapokat viszont tilos autómosás céljára felhasználni. Ezek szerepe a vészhelyzetben az oltáshoz való víz biztosítása, nem alkalmazható hobbi jellegű otthoni tevékenységekre.autómosás tűzcsapról

Előfordul, hogy egy adott település városvezetése kifejezetten tiltja az utcai autómosást (előfordul, hogy saját telken belül is), akkor itt be kell tartani ezt az előírást, ellenkező esetben 5-150 ezer Ft közötti összegű büntetést is róhatnak ki érte. Ennek legfőképpen környezetvédelmi szempontból lehet jelentősége, bár az utak sózása sok helyen elterjedt módszer télen, de ez leginkább kényszermegoldás.

Ha valamiért, akkor a mosáskor esetlegesen a talajba kerülő benzin, olajok, zsírok miatt lehet jó döntés az autómosás tiltása otthoni környezetben. Az autómosóknál szigorú előírások vannak a szennyezett víz ártalmatlanítására (pl. olajfogó tartály kötelező alkalmazása), enélkül nem is kaphat engedélyt még egy automata mosó sem.

Környezettudatos mosás

Ha valaki igazán foglalkozik a környezet megóvásával, akkor valószínűleg nem fog gondot okozni az, hogy időnként mosóba vigye az autóját.

Az autóból származó szennyező anyagok nemcsak a termőföldbe vagy a csatornarendszerbe kerülve jelenthetnek veszélyt. A legtöbb esetben az autómosó mosószerek és samponok a környezetre káros anyagokat is tartalmaznak – különösen veszélyesek, ha foszfátot vagy más vegyi anyagokat is tartalmaznak. Ha a foszfát bejut a vízbe, az enyhe algásodási folyamatot is elindíthat, ami megfosztja az ott élő szervezetet a szükséges oxigéntől.

A legtöbb mosószer és tisztítószer nem környezetbarát és mérgezi a vadakat, ha természetes vizekbe jut, csakúgy, mint a biológiailag lebomló tisztítószerek – állítja egy vízgazdálkodással foglalkozó cég. Minden tisztítószer elpusztítja a hal külső nyálka rétegét, amely csak a baktériumok és paraziták elleni védelmet szolgálja. A mosószerek a kopoltyúkat is károsítják, ami azt jelenti, hogy minden gondatlan mosás az élő szervezeteket oxigéntől foszthatja meg.