Miért mattul be a fényszóró?

Megosztás

Éjszakai vezetés közben nehezen látja az utat? Lehet, hogy a nap, az eső és az útviszonyok bepárásították a fényszórókat. Az erősen oxidálódott fényszórók akár 50 százalékkal is csökkenthetik a látótávolságot. Ráadásul a matt fényszórók csúnyák is. Mi okozza a fényszórók sárgulását, és mit tehetünk ennek kiküszöbölésére?

Miért mattul be a fényszóró?

 • Oxidáció: az akril fényszórók UV-fény hatására oxidálódnak. A fényszóró lencsék átlátszó fedőréteggel vannak ellátva, amely segít megelőzni ezt, de egy idő után a bevonat elhasználódik, és a napfény sárga színűvé teszi a kemény műanyagot.
 • Repülő tárgyak: a lámpabúrára felpattanhat kavics, közúti só és egyéb törmelékek út közben. Ez koptatja a fedőréteget, és mélyedéseket, karcolásokat hoz létre a fényszórókon, növelve azok bemattult hatását.
 • Szennyeződés és vegyi anyagok: több év után vékony szennyeződés és vegyi anyag képződik a lencséken. Ez az átlátszatlan réteg tompítja a fényszóró által kibocsátott fénynyalábot.
 • Vízgőz: a fényszórókat vízzáró tömítéssel gyártják, de kopás következtében ez a tömítés elszakadhat. Ekkor páralecsapódás képződik a búra belsejében, ahonnan nem lehet azt letörölni. A páracseppek szórják a fénysugarat, ami tovább rontja az éjszakai láthatóságot.
bemattult fényszóró
Bemattult fényszóró felújítása

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a fényszórók besárguljanak?

 • Parkolja le autóját árnyékban: ha lehetséges, parkoljon garázsban vagy egy árnyékos fa alatt. Ha nincs ilyen lehetősége, akkor a szabadban parkolva úgy álljon meg, hogy az első fényszórók lehetőleg a nappal ellentétes oldalra kerüljenek, hogy csökkentse az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget, és lassítsa az oxidációs folyamatot.
 • Mossa le autóját rendszeresen: 3 havonta mossa le a fényszórókat autósamponnal, hogy megtisztítsa a szennyeződésektől és a mattulást elősegítő anyagoktól.
 • Csiszolja meg a fényszórókat: használjon nem koptató csiszolóanyagot és mikroszálas kendőt a lámpabúrák csiszolásához és a sárgulás korai jeleinek eltávolításához.

Szélvédős Feri hívása

Professzionális fényszóró polírozás szakszervíz

A házilagos fényszóró tisztítás eredményei általában csak rövid ideig tartanak. A koptató vegyszerek eltávolítják az oxidációt, de nem védenek a jövőbeni sárgulástól. A fényszórók professzionális helyreállítása hatékonyabb megoldás.

Mercedes fényszóró polírozás

Ez az eljárás magában foglalja:

 1. A fényszórók csiszolása az oxidált külső réteg eltávolításához.
 2. A fényszórók polírozásával eltávolíthatók a fényt eltakaró és a szennyeződéseket vonzó karcolások.
 3. A fényszórók kiváló minőségű, átlátszó bevonattal történő lezárása a jövőbeli sárgulás lassítása érdekében.
 4. A fényszóró vízzáró tömítésének rögzítése, így a lencse belsejében már nem alakulhat ki páralecsapódás.

Fényszóró polírozás Budapest környékén

Most, hogy ismeri a fényszórók bemattulásának folyamatát, egyértelmű, hogy a legjobb beavatkozási lehetőség a professzionális fényszóró-helyreállítás.

Fényszóró polírozás Budapest

Hagyja, hogy Szélvédős Feri csapata állítsa vissza a fényszórók újszerű állapotát. Eredményeink hosszú távúak a biztonságos éjszakai vezetés érdekében. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy időpontot egyeztessen a fényszóró polírozással kapcsolatban.

Szélvédős Feri hívása