Miért párásodik a fényszóró?

Megosztás

Nagyon bosszantó probléma, ha nem tudjuk, miért párásodik a fényszóró. Ez a páralecsapódás nemcsak a fényszóró által vetített fény mennyiségét befolyásolja, hanem idővel korróziót is okozhat a szerelvény belsejében. Hogyan jut be a nedvesség a lámpabúrába, és mit lehet tenni ez ellen? Olvassa el tippjeinket a bepárásodott fényszóró helyreállításával kapcsolatban.

Miért párásodik a fényszóró – szellőzés = páralecsapódás

A fényszórók nedvessége egyszerű tudományos kérdés. Mivel a legtöbb fényszóró hőt termel, szellőztetni kell őket, ami azt jelenti, hogy kis szellőzőnyílásokkal rendelkeznek, amelyek nedvességet szívhatnak be, amikor az autó kikapcsol.

Lámpa párásodás megszüntetése

Ha a külső lencse gyorsabban hűl le, mint a fényszóró egységben lévő levegő, az kondenzációt okozhat. Ez megmagyarázza, miért találkozik leggyakrabban a kondenzációval reggel, miután leparkolta este az autóját. Néha magában a házban lévő repedés vagy a rossz fényszórótömítések is hozzájárulhatnak a nedvesség képződéséhez.

Lámpa párásodás megszüntetése

Általában a fényszórók bekapcsolásakor a hő miatt a nedvesség elpárolog. A nap folyamán önmagában is elpárologhat, mivel a nap felmelegíti a lámpabúrát. Az autó vezetése is segíthet, mivel lehetővé teszi a levegő áthaladását a lámpa búráján lévő szellőzőnyílásokon át, és a nedvesség eltávozik, ahogyan az autóban lévő leolvasztó párátlanítja a szélvédőt.

Érdemes ellenőrizni, hogy a fényszóró szellőzőnyílásai nincsenek-e eldugulva, mivel ez tartós nedvességhez és párásodáshoz vezethet. Rovarok, az útról felpattanó törmelékek és pókháló is elzárhatja a szellőzőnyílásokat. Érdemes megpróbálni sűrített levegő befúvását a szellőzőnyílásokon keresztül, hogy gyorsabban szárítsa meg a nedvességet.

Cserélni kell a fényszórót?

Ha a megszokott állapotnál több nedvességet lát a fényszóróban, vagy ha vihar után több vizet észlelt a ház belsejében, akkor lehet, hogy megrepedt a fényszóró vagy sérült a gumitömítés. Legtöbbször a tömítéseket külön lehet cserélni, de ha maga a lámpanúra repedt meg, akkor valószínűleg a teljes fényszórót ki kell cserélnie.

Lámpa párásodás javítása

A legegyszerűbb módszer a párás fényszóró ellen, ha beindítja az autót, és bekapcsolja a világítást. Ha ez nem szünteti meg a lámpa párásodását, a beázott fényszóró javítása gyakran lehetséges egy hőlégfúvó pisztollyal, vagy ha ez nincs a háztartásban, akkor egy közönséges hajszárító segítségével is. Ilyenkor nem kell kiszerelni a lámpa egységet, hanem beépített helyzetben fújjon rá meleg levegőt.

Beázott fényszóró javítása

A jövőbeli párásodás megelőzése

Ha sikerült kiderítenie, hogy miért párásodik a fényszóró, a további nedvesség megelőzésének kulcsa az erős, légtömör módon záró tömítés létrehozása. Számos termék segíthet a szilárd tömítés újrateremtésében. Először ellenőrizze a tömítést, hogy nincs-e rajta sérülés vagy szennyeződés.

Ha szükséges, tömítse szilikon tömítőgyönggyel a gyári tömítés környékét, hogy a nedvesség ne hatolhasson be az egységbe, vagy cserélje ki a tömítést, ha a házban cserélhető tömítést használ. Ellenőriznie kell az O-gyűrűket is, amelyek megvédik a fényszóró egység elektromos csatlakozóit, izzóját, szellőzőnyílását és egyéb alkatrészeit.

Fontolja meg néhány minőségi termék vásárlását a megfelelő tömítés elősegítése érdekében. A szilikon spray kiválóan védi az O-gyűrűit, és szilikon tömítő gél használható a lencse és a ház közötti esetleges repedések vagy sérült részek kijavítására.

Miután gondosan megvizsgálta és lezárta a fényszórót, itt az ideje visszaszerelni. Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a szöge, és hogy minden tartóelem és elektromos csatlakozó stabilan a helyén van-e. Tesztelje a fényerőt, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a lámpa megfelelően működik és fényesen ragyog.

Párásodó lámpa javítása

Rendszeresen ellenőrizze a fényszórót, hogy észlelhetők-e olyan jelek, amelyek esetleg nem megfelelő tömítésre engednek következtetni.

Gyakran ezekkel a típushibákkal kapcsolatban hívnak minket:

Ha úgy gondolja, hogy szakember segítségét szeretné kérni, hívjon minket bizalommal!

Hívás most